Search This Blog

Monday, July 5, 2010

Restoran hidang siput babi guna logo halal IFRC diperiksa




SHAH ALAM – Sebuah kedai makan ala barat di PJG Dataran Menteri, Petaling Jaya, Selangor yang turut menghidangkan ‘Baked Escargot’ (siput babi), dijual pada harga RM9.50 sekilo didapati menggunakan sijil halal Islamic Food Research Centre (IFRC) yang sudah tamat tempoh 19 Jun lalu. 

Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Nurhamizah Othman berkata, pemeriksaan yang dibuat pihaknya melalui Unit Halal dari Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Selangor berkata, bahan penyediaan yang diguna pakai juga diragui unsur halalnya kerana terdapat penggunaan kicap tanpa tanda halal selain tertulis mempunyai unsur ‘wain’ di dalamnya. 

Menurutnya, kedai tersebut turut menjual minuman keras kepada pelanggan yang bukan beragama Islam dan minuman tersebut didapati diletakkan bersama minuman berkarbonat lain di peti simpanan sejuk. 

“Unit Halal Jais juga mendapati dua pekerja Islam bekerja di kedai berkenaan, malah ketika ditanya, mereka bekerja di situ kerana terdapat logo halal dilekatkan di pintu masuk utama kedai serta risalah promosi juga diletakkan tanda halal IFRC. 

“Perkara ini mengelirukan sebahagian besar umat Islam di Selangor. Sehubungan itu, Jais berharap masyarakat Islam dapat memberikan lebih banyak maklumat dari masa ke semasa. 

“Ini adalah usaha dalam membantu Jais menangani isu penyalahgunaan logo halal oleh mereka yang tidak bertanggungjawab dan hanya ingin meraih keuntungan ke atas mereka yang kurang pengetahuan agama,” katanya. 

Nurhamizah berkata, pemeriksaan melibatkan dua pegawai Jais itu merupakan sebahagian daripada operasi logo halal di sekitar Subang Jaya dan Shah Alam yang diadakan Rabu lalu. 

Beliau berkata, operasi berkenaan dijalankan berdasarkan maklumat orang awam, bahawa masih ada premis mempamerkan logo halal IFRC yang dilarang terlibat dalam aktiviti pengeluaran sijil halal di Selangor sejak 5 Mac 2010 lalu. 

Menurutnya, Jais tidak akan bertolak ansur malah akan mengambil tindakan tegas dalam isu logo halal kerana ia melibatkan akidah umat Islam seluruhnya.

2 comments:

  1. ade dalil ke yg ckp escargot haram??/sila rujuk sumber asli kite al-quran dan sunnah...org mesia ckp hrm sbb ad nm b*** kt blkg tu...x kan jakim x tau hukum ni???

    ReplyDelete
  2. betul, betul, saya sokong komen di atas. ulama berbeza pendapat mengenai hukum memakan siput. ada kata halal, ada kata haram. orang melayu islam je cakap haram, tapi diorang yang bagi nama "babi" kat situ. hahah

    ReplyDelete