Search This Blog

Thursday, July 22, 2010

Pemandu dipenjara tujuh tahun, 3 sebatan

MELAKA: Seorang pemandu bas sekolah dihukum penjara tujuh tahun dan tiga sebatan oleh Mahkamah Sesyen, di sini, semalam selepas didapati bersalah merogol seorang pelajar tingkatan tiga dalam bas terbabit di Merlimau, dekat Jasin, tiga tahun lalu.
Hakim Elesabet Paya Wan dalam penghakimannya mendapati tertuduh, Ibrahim Sali, 26, gagal menimbulkan sebarang keraguan munasabah terhadap kes berkenaan.
Menurutnya, tertuduh memilih memberi keterangan bersumpah dan membangkitkan enam fakta utama dalam pembelaannya, namun mahkamah berpendapat keterangan tertuduh tidak boleh dipercayai dan diterima kerana tidak konsisten.

Selain itu, terdapat keterangan tertuduh sendiri bahawa sudah berlaku kemasukan kemaluan tetapi seperti tidak masuk. Mengikut kertas pertuduhan, Ibrahim dari Taman Harmoni, Merlimau didakwa merogol mangsa dalam bas sekolah di depan Taman Muhibbah, Merlimau, Jasin, kira-kira jam 3 petang pada April 2007.

Dia didakwa mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dipenjara 20 tahun serta sebatan.

Ketika merayu, Shaari Nor yang mewakili tertuduh memohon hukuman paling minimum dikenakan terhadap anak guamnya dengan alasan jika tertuduh dipenjarakan lama, tiada orang untuk memandu bagi menghantar pelajar selain kesalahan pertama tertuduh.

No comments:

Post a Comment