Search This Blog

Tuesday, July 20, 2010

Hukuman mati terhadap pemubunuh pelakon Kipas Anggun dikekalkan

PUTRAJAYAL: Mahkamah Rayuan di sini hari ini mengekalkan sabit kesalahan dan hukuman mati terhadap dua lelaki kerana membunuh pelakon Singapura Una Angelia Oliveiro pada 2001.
Hakim-hakim Datuk Hasan Lah, Datuk Ahmad Maarop dan Datuk Sulaiman Daud membuat keputusan bahawa mahkamah itu tidak mempunyai alasan untuk mengubah keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur kerana hakim perbicaran telah menimbang dengan teliti bukti yang dikemukakan saksi pendakwa dalam kes itu.
Panel tiga orang hakim itu menolak rayuan penganggur Mohd Fazli Ismail, 28, dan jurusolek Esma Faizul Zainul Nor, 39, untuk mengetepikan sabit kesalahan dan hukuman mati yang dikenakan terhadap mereka oleh Mahkamah Tinggi pada 6 Oktober tahun lalu.

Dua lelaki berkenaan didapati bersalah membunuh wanita tiga anak berusia 44 tahun itu di banglonya di Jalan Bukit Travers, Brickfields, Kuala Lumpur pada jam 11.15 pagi 14 November 2001.

Oliveiro, wanita kacukan Cina dan Inggeris, yang memegang peranan 'Opah' dalam drama sitcom tempatan ''Kipas Anggun'', ditemui mati di ruang makan rumahnya dengan enam kesan tikaman pada dadanya.-Bernama

No comments:

Post a Comment