Search This Blog

Tuesday, July 20, 2010

Dianggap bawa sial

JOHOR BAHRU: Umpama hidup di neraka. Begitulah derita seorang anak kecil dianggap sebagai ‘pembawa sial’ sehingga dilayan umpama hamba abdi oleh bapa saudara termasuk dirantai seperti anjing, didera dan dipaksa makan nasi berlauk cili padi serta serbuk kunyit hampir setiap hari.

SELAMAT...anggota polis menyelamatkan kanak-kanak menjadi mangsa dera  bapa saudara.
SELAMAT...anggota polis menyelamatkan kanak-kanak menjadi mangsa dera bapa saudara.


Lebih memilukan, akibat perbuatan zalim itu, kanak-kanak perempuan terbabit, S Thilagawati, 10, mengalami lebih lima kesan melecur di bahagian kiri dan kanan tangan, kesan tumbukan di muka, pergelangan tangan bengkak selain dipercayai mengalami keretakan tulang. 

Penderitaan kanak-kanak perempuan itu bermula selepas ibu kandungnya melarikan diri bersama teman lelaki sejurus kematian bapanya mengakibatkan mangsa mendapatkan ihsan bapa saudaranya yang juga adik kandung ibunya. 

Bagaimanapun, perbuatan kejam bapa saudara terbabit terbongkar pagi semalam apabila kanak-kanak itu membuka rantai berkenaan dan meminta bantuan keluarga jiran untuk menyelamatkan diri. 

Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff berkata, bertindak berdasarkan maklumat orang ramai, beberapa anggota polis dari Balai Permas Jaya menjalankan pemeriksaan di sebuah rumah teres di Jalan Permas 1/11, Taman Permas Jaya, dekat sini, kira-kira jam 10.30 pagi semalam. 

Beliau berkata, kanak-kanak berkenaan ditemui tidak bermaya di bahagian dapur dan hampir semua anggota badannya mempunyai kesan kecederaan lama dan baru. 
Menurutnya, polis menemui rantai dan mangga dipercayai digunakan bagi mengelakkan kanak-kanak itu melarikan diri, selain kunci serta salur paip plastik.

“Siasatan mendapati, kanak-kanak itu tidak diberi makan penjaganya. Ketika tindakan menyelamat mangsa dilakukan, kakinya tidak dirantai tapi terdapat kesan luka baru dan lama di tubuh mangsa,” katanya. 
“Polis masih menjalankan siasatan dan setakat ini, tiada tangkapan,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Johor Bahru, Mohd Faizal Abu Bakar berkata, kanak-kanak berkenaan dirujuk ke Hospital Sultanah Aminah (HSA).

Menurutnya, doktor mengenal pasti kesan melecur di bahagian kiri serta kanan tangan dan pergelangan tangannya bengkak.

Beliau berkata, pemeriksaan X-Ray terhadap kanak-kanak itu mendapati dia mengalami keretakan tulang dipercayai akibat kesan penderaan terhadapnya.

Katanya, maklumat diperoleh kanak-kanak berkenaan tidak mengalami masalah mental dan dia pernah bersekolah di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Tamil Tun Aminah, sebelum ini.

“Ibu kanak-kanak berkenaan bekerja sebagai pembersihan mengunjunginya di wad kanak-kanak di HSA dan tidak menyangka anak ketiga daripada empat beradik itu mengalami nasib malang,” katanya.

No comments:

Post a Comment