Search This Blog

Monday, July 19, 2010

43 korban letupan bom

BAGHDAD: Tindakan seorang pengebom berani mati yang mensasarkan anggota tentera dan pegawai kerajaan yang berbaris untuk menerima gaji semalam, menyebabkan 43 orang terbunuh.
Dalam pada itu, 46 orang lagi cedera akibat kejadian berkenaan. .
Siri keganasan menurun secara mendadak di Iraq sejak dua tahun lalu tetapi anggota tentera masih menjadi sasaran serangan walaupun Amerika Syarikat sudah merancang untuk mengundurkan tenteranya secara berperingkat.

Kejadian serangan bom awal pagi di luar kem tentera itu berlaku sebaik anggota tentera anti-Al-Qaeda yang dikenali sebagai Sahwa berbaris untuk menerima gaji di wilayah majoriti ahli Sunnah, di Radwaniya, barat daya Baghdad. Menurut kenyataan polis dan pihak hospital, sekurang-kurangnya enam askar Iraq, 34 anggota Sahwa dan tiga akauntan terkorban.

Manakala, 13 lagi askar Iraq, empat akauntan dan 29 anggota Sahwa cedera. Menurut sumber tentera, letupan berlaku angkara seorang pengebom berani mati yang memakai bahan letupan di bajunya. Berikutan kejadian itu, kem tentera berkenaan ditutup.

Tentera Sahwa memainkan peranan penting dalam usaha mengurangkan keganasan di Iraq sejak memerangi sekutu al-Qaida pada akhir 2006 dengan bekerjasama dengan tentera Amerika Syarikat dan kerajaan. Walaupun selepas empat bulan pilihan raya diadakan Mac lalu, Iraq masih belum mempunyai kerajaan berikutan ahli politik saling berbalah untuk memilih ketua negara. Insiden itu dikhuatiri akan dimanfaatkan pihak pemberontak untuk mencetuskan keganasan yang pernah membawa kepada perang saudara di Iraq pada 2006 dan 2007.

Insiden serangan semalam itu membimbangkan banyak pihak kerana berlaku ketika tentera Amerika mula berundur dan askar tempatan mula mengambil alih kawalan keselamatan negara. - AFP

No comments:

Post a Comment