Search This Blog

Thursday, June 17, 2010

Tinggal nota bunuh diri dalam Twitter

2010/06/17

SEOUL: Seorang pengguna Twitter Korea Selatan membunuh diri selepas meninggalkan nota bunuh diri melalui laman rangkaian sosial terbabit dalam kejadian pertama seumpamanya di negara itu. 

Polis menemui mayat bekas deejay di sebuah bar di Seoul, Lee Kye-Hwa, 27, tergantung di sebuah dek feri di sungai Han, Seoul, awal kelmarin.
Keluarga mangsa melaporkan kehilangan beliau Ahad lalu selepas beliau mengirim mesej pendek Twitter dalam bahasa Korea.
“Saya akan membunuh diri. Kepada semua, malah mereka yang berkongsi rakan dengan saya, saya sayangkan anda semua,” tulis beliau. 

“Penyiasat merumuskan bahawa beliau membunuh diri,” kata jurucakap bagi balai polis di Mapo, Seoul kepada AFP yang mengesahkan kata-kata dalam nota Twitter terbabit. 

The Korea Times berkata, Lell juga meninggalkan nota bunuh diri berasingan untuk keluarga dan rakannya yang mengadu mengenai masalah kewangan dihadapi beliau. 

Katanya, sebilangan pengikut Twitter beliau cuba untuk mengesan di mana mangsa berada selepas membaca nota bunuh diri terbabit. 
Berita mengenai kematian Lee tersebar dengan cepat melalui Twitter semalam selepas pengikut beliau mengucapkan takziah dan melahirkan rasa terkejut dan terkilan. – AFP

No comments:

Post a Comment