Search This Blog

Wednesday, May 19, 2010

Kerja gila konco along

KUALA LUMPUR: Kerja gila apabila sekumpulan konco along atau ceti haram tidak ubah seperti lelaki gila seks apabila sengaja menggantung coli dan seluar dalam seorang wanita gagal melangsaikan hutang di tingkap rumah mangsa.
AIB...Yong menunjukkan gambar rumahnya diceroboh along.
AIB...Yong menunjukkan gambar rumahnya diceroboh along.Difahamkan, tindakan itu dilakukan sebagai hukuman selain cubaan memalukan mangsa kepada jirannya.

Dalam kejadian Jumaat lalu, wanita terbabit yang bertugas sebagai kerani menjadi mangsa apabila pakaian dalamnya sengaja digantung konco along sejurus menceroboh masuk kediamannya di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Raya Permai, Sungai Besi di sini.

Mangsa, Yong Choy Ling, 28, berkata beberapa coli dan seluar dalamnya turut diconteng menggunakan pen penanda (artline) berdakwat hitam dengan gambaran alat sulit wanita.

“Dua coli digantung di tingkap hadapan rumah, sehelai seluar dalam digantung pada tombol pintu manakala beberapa coli dan seluar dalam diselerakkan atas lantai.
“Along itu mengambil pakaian dalam saya dalam almari. Saya amat terkejut dan tidak tahu apa motif sebenar mereka,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Terdahulu, dia menemui Pengerusi Biro Pengaduan Awam MCA, Datuk Michael Chong di Wisma MCA di sini, semalam.

Malah, lebih menyakitkan hati, wanita itu mendakwa pakaian dalamnya turut ditumpahkan dengan kicap dan sos tomato.

Yong berkata, along terbabit turut melarikan dua televisyen, dua pemain cakera padat, dua kipas dan wang tunai RM100 selain meninggalkan sekeping kertas bertulis ‘cari saya di pejabat’.

“Along dikenali sebagai Sam itu pernah menghubungi pada 12 Mei lalu bagi meminta menjelaskan hutang RM20,000 dan turut mengugut membunuh kami jika gagal melunaskan hutang.

“Saya terkejut mendengar jumlah itu kerana suami hanya meminjam RM3,000,” katanya.

Wanita itu berkata, susulan ugutan itu, dia dan suami membawa anak perempuannya berusia enam tahun tinggal di rumah kakaknya di Cheras di sini, kerana terlalu takut ugutan Sam.

Menurutnya, keesokannya jam 11 pagi, dia pulang ke rumah seperti biasa untuk melangsaikan hutang along itu, tetapi terkejut melihat rumahnya diceroboh.

Yong berkata, dia mendapati mangga pintu tiada, malah rumahnya juga berselerak.

“Apabila masuk dalam rumah, saya mendapati dinding diconteng lakaran gambar babi menggunakan pensel warna anak saya. Penceroboh turut menconteng beberapa helai baju digantung pada tingkap ruang tamu rumah.

“Peti sejuk rumah disimbah dengan sos tomato termasuk dalam bilik tidur dan di lantai rumah,” katanya.

Menurut Yong, suaminya meminjam RM3,000 daripada along, 5 Mei lalu, tetapi gagal membayar pinjaman seperti dijanjikan.

Sementara itu, Chong kesal orang ramai masih meminjam along walaupun kes ugutan dan khianat terhadap mangsa didedahkan media.

No comments:

Post a Comment