Search This Blog

Wednesday, May 19, 2010

Anak saudara menteri parah kereta dirempuh bas

MELAKA: Anak saudara Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, parah selepas kereta dipandunya dipercayai dilanggar sebuah kenderaan daripada arah belakang dalam kejadian di Jalan Tun Abdul Razak berhampiran Perumahan Polis Seri Temenggong di sini, tengah malam kelmarin.
JIJIK...pegawai penguat kuasa MPAJ memeriksa sebuah kedai.
JIJIK...pegawai penguat kuasa MPAJ memeriksa sebuah kedai.
Dalam kejadian kira-kira jam 12.10 tengah malam kelmarin, mangsa, Lim Ken Aik, 26, dipercayai dalam perjalanan dari pusat bandar ke rumahnya di Ayer Keroh, dekat sini.
Akibat perlanggaran itu, kereta yang dipandu mangsa terbabas lalu melanggar pembahagi jalan dan terpelanting ke jalan bertentangan sebelum dirempuh dan diseret sebuah bas kilang.

Mangsa yang memandu bersendirian dipercayai parah di kepala dan dikejarkan ke Hospital Melaka sebelum dipindahkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk mendapat rawatan lanjut pada pagi, semalam.

Ketua Turus Trafik Daerah Melaka Tengah, Asisten Supritenden Poon Nam L E Kling, berkata berdasarkan siasatan kereta Honda Civic mangsa terbabas ke arah bertentangan selepas melanggar pembahagi jalan di situ sebelum dirempuh bas kilang dari Ayer Keroh menuju pusat bandar.

Katanya, kenderaan dinaiki mangsa dirempuh di bahagian sisi kiri hadapan dan diseret bas kilang terbabit pada jarak kira-kira 12 meter.

“Kereta mangsa dipercayai dirempuh dari belakang dan menyebabkan kenderaan terbabit hilang kawalan.

“Mangsa parah dan mengalami pendarahan di dalam kepala ketika dirawat di Hospital Melaka,” katanya.

Poo Nam berkata, kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 43 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan meminta saksi kejadian itu menghubungi Pegawai Penyiasat Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Melaka Tengah, Inspektor Izhar Sazmi di talian 017-3478682.

Sementara itu, seorang saksi kejadian, Lau Eng Chung, ketika ditemui di tempat kejadian berkata, dia dalam perjalanan ke rumahnya dan mengekori bas kilang terbabit.

Beliau yang juga pegawai khas kepada Ahli Parlimen Bukit Katil, Datuk Md Sirat Abu, berkata tiba-tiba dia terdengar dentuman kuat dari bahagian hadapan bas terbabit.

No comments:

Post a Comment