Search This Blog

Tuesday, April 13, 2010

'Tuan Muda' sebaiknya jalani rawatan psikiatri


KUALA LUMPUR 12 April - Remaja yang menyamar sebagai anak angkat Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah perlu mendapatkan rawatan psikiatri sebelum dikenakan sebarang tindakan lanjut.
Presiden Persekutuan ASEAN bagi Psikiatri dan Kesihatan Mental (AFPMH), Profesor Dr. Mohamad Hussain Habil berkata, menerusi rawatan psikologi secara asas, ia dapat membezakan sama ada remaja terbabit menghidap sakit mental atau tidak.
Menurutnya, tindakan remaja tersebut boleh dikatakan serius kerana dia seolah-olah tidak tahu untuk membezakan realiti dan fantasi, justeru rawatan mental wajar dilakukan ke atasnya bagi mengetahui status kesihatan mentalnya.
''Jika kita tahu dia mengalami sakit mental kita tidak boleh mengenakan tindakan ke atasnya, tetapi jika sebaliknya itu terpulang kepada pihak polis,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Sabtu lalu, seorang pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ditahan kerana menyamar sebagai kerabat diraja Pahang dan kononnya memakai gelaran 'Tuan Muda' supaya dapat mengadakan lawatan ke semua kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di negeri itu.
Bagaimanapun semalam, Tengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Iskandar bertitah, baginda tidak mengenali remaja lelaki yang ditahan polis itu.
Menurut Mohamad Hussain, sekiranya remaja tersebut mengalami gangguan mental kemungkinan dia boleh dikategorikan dalam 'Bibola Disorder' iaitu ia terjadi kepada individu yang mempunyai kecerdasan yang terlalu tinggi atau bijak.
Katanya, 'Bibola Disorder' boleh berlaku ke atas pesakit itu berdasarkan faktor genetik di dalam keluarganya.
''Mereka yang mengalami gangguan itu selalu berasakan mereka mempunyai kaitan dengan keturunan raja, mempunyai kuasa, berasakan diri hebat dan kaya-raya.
''Ada kalanya mereka bukan setakat berfantasi sebaliknya bertindak melakukan perkara di luar jangkaan contohnya seperti remaja ini,'' jelas beliau.
Sementara itu Pengarah Hospital Psikiatri Johor Bahru, Dr. Abdul Kadir Abu Bakar pula berpendapat, remaja lelaki itu tidak mengalami gangguan mental sebaliknya hanya ingin mencari keseronokan dan publisiti.
Beliau berkata, golongan remaja gemar melakukan perkara-perkara yang mencabar dan menyeronokkan dan bagi remaja tersebut dia memilih untuk bertindak berbeza daripada kebiasaan yang dilakukan remaja lain.
Jelasnya, tidak boleh dinafikan bahawa setiap perbuatan atau tingkah laku yang dilakukan oleh remaja sememangnya mendatangkan risiko kerana pemikiran mereka sedikit terhad.
''Apa yang dia lakukan itu adalah antara aspek remaja yang mahu keseronokan dengan cara yang mudah dan pantas. Dia berasa lebih seronok apabila orang ramai mudah terpedaya dengan penipuannya.
''Saya percaya jika kelakuannya itu masih belum diketahui orang, dia pasti akan cuba melakukan lebih lagi tetapi hanya untuk masa yang singkat, bukannya untuk selama-lamanya,'' jelasnya.

No comments:

Post a Comment