Search This Blog

Tuesday, April 13, 2010

Ramli hadapi satu lagi kes saman


KUALA LUMPUR 12 April - Walaupun telah dibebaskan daripada empat pertuduhan termasuk rasuah dan salah guna kuasa, bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Datuk Ramli Yusuff masih belum boleh menarik nafas lega.
Ini kerana, dia masih lagi mempunyai satu lagi kes saman yang membabitkan tuduhan memegang jawatan dalam sebuah syarikat hartanah ketika masih seorang penjawat awam kira-kira empat tahun lalu.
Bagi pertuduhan tersebut, Mahkamah Sesyen di sini menetapkan perbicaraan selama lima hari bermula 2 Ogos ini.
Hakim S.M. Komathy Suppiah menetapkan tarikh tersebut ketika kes itu disebut di kamar beliau hari ini.
Hadir pada prosiding hari ini ialah Timbalan Pendakwa Raya, Mohd. Sophian Zakaria manakala Ramli yang tidak hadir diwakili peguam bela, Harvindirjit Singh.
Harvindirjit ketika ditemui memberitahu, mahkamah turut menetapkan 1 Julai ini bagi membolehkan pihak pendakwaan memaklumkan mahkamah mengenai jumlah saksi dan perkara-perkara lain yang berkaitan.
Difahamkan, kes tersebut akan dikendalikan oleh barisan empat Timbalan Pendakwa Raya yang diketuai oleh Ahmad Bache.
Mengikut pertuduhan, Ramli didakwa menjadi pengarah dalam syarikat Kinsajaya Sdn. Bhd. (Kinsajaya) ketika masih Pengarah JSJK, Bukit Aman di sini.
Sebagai seorang penjawat awam, dia terikat dengan Peraturan 5(1) (a) Peraturan Pegawai Awam Kelakuan dan Tatatertib (Pindaan) 2002.
Menurut peraturan tersebut, penjawat awam tidak dibenarkan mengambil apa-apa bahagian dalam sebarang jenis perniagaan.
Dia yang dituduh pada 1 November 2007, didakwa mengikut Seksyen 168 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara setahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.
Pada 12 Mac lalu, Mahkamah Sesyen di sini melepas dan membebaskan Ramli daripada tiga pertuduhan gagal mengisytiharkan kepentingannya dalam dua hartanah bernilai lebih RM1 juta dan pemilikan saham.
Mahkamah Sesyen Kota Kinabalu, Sabah pada 27 Julai tahun lalu turut melepas dan membebaskan Ramli daripada tuduhan menyalah guna kuasanya.
Bagi tuduhan salah guna kuasa, Ramli yang pernah memegang jawatan sebagai Pesuruhjaya Polis Sabah didakwa mengeluarkan arahan dan menggunakan pesawat Cessna Caravan CE 208-9M-PSQ milik Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk membawanya meninjau tanah di Ulu Tungku, Lahad Datu.
Ramli didakwa memiliki kepentingan dalam Kinsajaya yang dikatakan mempunyai pelaburan di tanah berkenaan.
Dia didakwa melakukan perbuatan tersebut pada pukul 7.50 pagi, 15 Jun 2007 di Pangkalan Unit Udara Polis Tanjung Aru, Sabah.

No comments:

Post a Comment