Search This Blog

Wednesday, March 31, 2010

NATO akan gempur Taliban di KandaharWASHINGTON 30 Mac - Tentera Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) akan memulakan operasi menggempur benteng Taliban di Kandahar pada Jun ini.
Seorang pegawai tentera Amerika Syarikat (AS) berkata, operasi di wilayah sekitar sudah pun dimulakan.
Tentera NATO dan AS awal tahun ini melancarkan serangan besar-besaran ke atas Taliban di wilayah Helmand, dekat Kandahar, dan mengumumkan rancangan memulakan operasi di kubu pemberontak itu musim panas ini, tetapi tidak menyatakan tarikh tertentu.
Presiden AS, Barack Obama semasa lawatan mengejut beliau ke Afghanistan kelmarin mempertahankan operasi baru tentera AS uenggempur benteng-benteng Taliban di Helmand dan sasaran akan datang adalah di selatan Afghan yang menjadi kubu pemberontak.
"Strategi kita termasuk operasi tentera bagi menggempur Taliban sambil mewujudkan suasana bagi meningkatkan tahap keselamatan dan peralihan tanggungjawab keselamatan kepada kerajaan Afghanistan," kata Obama kepada askar AS dan NATO yang berhimpun di Lapangan Terbang Bagram, luar Kabul. - AFP
AS dan NATO meningkatkan kekuatan tentera mereka kepada 150,000 askar di Afghanistan dalam tempoh beberapa bulan akan datang sementara usaha untuk menghapuskan kubu militan diperhebatkan.
Komander perang AS, Jeneral Stanley McChrystal memberitahu Obama dalam satu mesyuarat Kabinet perang, usaha untuk menempatkan berpuluh ribu askar tambahan AS di Afghanistan dalam beberapa bulan akan datang sedang berjalan lancar.
McChrystal turut melaporkan 'kemajuan berterusan' dalam operasi memerangi Taliban di Marjah.
Satu briged tempur AS terdiri daripada 4,000 anggota sudah pun ditempatkan di Kandahar pada pertengahan tahun lepas untuk mengawal saluran komunikasi menuju ke ibu kota selatan Afghanistan itu. - AFP

No comments:

Post a Comment