Search This Blog

Wednesday, March 31, 2010

1,000 penyelamat dikerahPELOMBONG yang terselamat menunggu maklumat terbaru dari luar pintu masuk lombong Wangjialing di wilayah Shanxi, semalam, ketika penyelamat berusaha mencari jalan menyelamatkan mangsa yang masih terperangkap. – AFP


XIANGNING 30 Mac – Hampir 1,000 anggota pasukan penyelamat dikerah untuk mencari 153 pekerja yang terperangkap di dalam lombong arang batu yang dibanjiri air di utara China, sementara pekerja menuduh pihak pengurusan tidak mempedulikan tanda-tanda amaran mengenai bencana yang bakal berlaku.
Dua hari selepas air mencurah masuk ke dalam lombong Wangjialing di wilayah Shanxi, nasib pekerja yang masih hilang selepas insiden kelmarin masih belum diketahui.
Namun, pegawai memberi amaran, gas toksik semakin banyak berkumpul di dalam lombong, menimbulkan ancaman bagi pelombong yang terperangkap serta penyelamat yang cuba menyalirkan air keluar dari lombong.
Jika mereka yang hilang tidak dapat diselamatkan, insiden itu akan menjadi kemalangan lombong paling dahsyat di China dalam tempoh lebih dua tahun.
Pada Ogos 2007, 172 pekerja maut dalam kejadian lombong banjir di wilayah Shandong, timur China.
Timbalan Pengarah Pentadbiran Keselamatan Pekerja Shanxi, Liu Dezheng berkata, 970 penyelamat terlibat dalam operasi mencari itu.
Rakan-rakan pekerja yang hilang itu menuduh pegawai lombong mengarahkan mereka masuk semula ke dalam lombong separuh siap itu, sekalipun selepas kebocoran air dikesan pada Khamis lalu, tiga hari selepas kejadian.
“Air terus meresap masuk selepas itu dan kami melaporkannya, tetapi tiada arahan untuk mengosongkan lombong. Mengapa mereka tidak melakukan sesuatu?” kata seorang pekerja lombong.
Selepas operasi ditutup sehari pada Sabtu lalu, pekerja mendakwa mereka diarah masuk semula pada keesokan harinya, iaitu hari kejadian. – AFP

No comments:

Post a Comment