Search This Blog

Tuesday, February 2, 2010

Tidak boleh ke luar negara

2010/02/02


PUTRAJAYA: Orang ramai yang disenaraihitamkan beberapa agensi kerajaan akibat pelbagai kesalahan termasuk diisytiharkan bankrap, mempunyai rekod jenayah berat atau tidak membayar hutang tidak akan dibenarkan keluar dari negara ini dari mana-mana pintu keluar.Agensi berkenaan adalah Polis Diraja Malaysia (PDRM), Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Jabatan Insolvensi, Bank Negara Malaysia (BNM), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Perbadanan Tabung Tinggi Pelajaran Malaysia (PTPTN) dan Kastam Diraja Malaysia (KDRM).

Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Abdul Rahman Othman, berkata pihaknya tidak mempunyai kuasa untuk menghalang mana-mana individu ke luar negara, tetapi sekiranya mendapat perintah atau arahan dari agensi terbabit mereka kena akur.

“Mereka yang terbabit dalam kes seumpama ini mesti menerima hakikat, kita (Jabatan Imigresen) tidak berhak membenarkan mereka melepasi sempadan negara sekiranya menerima surat arahan.

“Kita akan menghalang mereka dari ke luar negara sehingga mereka menyelesaikan masalah dihadapi. Jika tidak, kita tidak akan sekali-kali membenarkan mereka melepasi pintu Imigresen,” katanya.

No comments:

Post a Comment