Search This Blog

Thursday, February 25, 2010

Sindiket antarabangsa perdaya wanita untuk jadi 'keldai dadah'

NEW DELHI 24 Feb. - Sebuah badan pemantauan narkotik antarabangsa hari ini memberi amaran mengenai kumpulan penjenayah antarabangsa yang kini giat menggunakan laman web sosial untuk memperdaya wanita untuk menjadi 'keldai dadah' di Asia.

Lembaga Kawalan Narkotik Antarabangsa (INCB), sebuah badan bebas pemantauan kuasi undang-undang, dalam laporannya baru-baru ini mendedahkan, lebih ramai wanita muda di Asia kini menjadi mangsa sindiket antarabangsa berkenaan.

"Pengedar dadah kini giat menggunakan laman web sosial untuk menarik perhatian wanita di Asia Tenggara untuk bekerja sebagai 'keldai dadah' di negara-negara di Timur dan Asia Tenggara termasuk Singapura.

"Pengedar dadah berkenaan dipercayai mensasarkan wanita bujang berumur antara 20 hingga 30 tahun yang tidak mempunyai rekod jenayah dan menganggur atau bekerja dalam bidang perkeranian, jualan dan perkhidmatan," menurut laporan INCB 2009 yang dikeluarkan di sini hari ini.

Dalam laporan itu, dikatakan rantau Asia Selatan telah mencatatkan sedikit kejayaan dalam usaha mengurangkan penanaman pokok popi untuk opium namun keadaan itu tidak kekal lama apabila peratusan penanamannya meningkat sebanyak 3.3 peratus pada 2008, berbanding tahun sebelumnya.

Di samping itu, terdapat peningkatan ketara dalam pengedaran methamphetamine (MDMA) dan pengeluaran MDMA yang juga dikenali sebagai pil ecstasy dan penyeludupan ketamin, satu lagi pil khayal di Asia.

"Di China, 44 makmal terlibat dalam pembuatan ketamin secara haram dan dirobohkan pada 2007," menurut laporan itu.

Kelab malam, disko, bar dan festival muzik menjadi lokasi utama bagi kegiatan penyalahgunaan dadah dan tempat berkenaan boleh digunakan untuk menyebarkan mesej mengenai penyalahgunaan dadah, menurut INCB. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment