Search This Blog

Tuesday, February 9, 2010

Sedaq: Polis akan ambil tindakan


PULAU PINANG 8 Feb. - Polis akan mengambil tindakan terhadap penganjur Perhimpunan Sedaq yang diadakan Jumaat lalu kerana melanggar syarat permit perhimpunan.
Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah berkata, tindakan itu bagi memastikan semua pihak di negeri ini mematuhi peraturan sebelum mengadakan sebarang perhimpunan.
Katanya, dalam perhimpunan itu, penganjur didapati mengadakan perhimpunan di tempat yang lain daripada yang telah ditetapkan dalam syarat permit.
"Siasatan mengenai perkara itu masih berjalan. Apabila selesai, kita akan kemukakan kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan lanjut.
"Siasatan mengenainya dibuat mengikut Seksyen 27 Akta Polis kerana melanggar syarat permit. Jika sabit kesalahan, mereka yang terlibat boleh dikenakan hukuman penjara setahun atau denda RM10,000 atau kedua-duanya sekali," katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menghadiri Majlis Ikrar dan Perhimpunan Bulanan Polis Kontinjen Pulau Pinang di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri di sini hari ini.
Pada Jumaat lalu, lebih 3,000 peserta Perhimpunan Sedaq anjuran 30 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Melayu dan Islam berkumpul mengadakan perhimpunan berdekatan Masjid Simpang Enam, tidak jauh dari Komtar.
Mereka kemudian menunaikan solat Jumaat dan solat hajat di masjid berkenaan sebelum berarak ke Komtar bagi menyampaikan memorandum kepada Ketua Menteri, Lim Guan Eng

No comments:

Post a Comment